Nyttig trin-for-trin plan for stiklinger af lavendel

Hvis du nogensinde har været i Provence om sommeren, kan du ikke have overset de store lilla marker fulde af lavendel. For at være helt præcis bør disse planter kaldes lavandin. En hybridart, der er plantet der for at fremstille lavendelolie, som hovedsagelig anvendes i aromaterapi. Ægte lavendel vokser normalt kun på bjergskråninger og blev allerede brugt af romerne til at få badevand til at dufte godt.

Lavendel i haven
Lavendel er en af de mest populære haveplanter, de er dekorative hele året rundt og har smukke, stærkt duftende blomster om sommeren. Herhjemme er det især sorter som hvid og blød rosa lavendel, der kan gøre sig godt i haven. Plant lavendel på et solrigt sted, helst i veldrænet, kalkholdig jord. Den er en fin kombination med stedsegrønne buske som Ilex.

Beskæring af lavendel
Lavendel skal beskæres hvert andet år, helst i april. Med tiden vil busken udvikle en løs, åben vækstform og efterlade tykke træagtige grene i hjertet. Dette giver et rodet udseende. Beskær til ca. 1/3 af skuddene. Efter blomstringen kan du beskære busken lidt tilbage. Hvis beskæringen er vellykket, vil lavendlen forblive kompakt og blomstre rigt. Men især gamle buske tåler ofte kun dårligt beskæring.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *